Tekultur

Gillar du te så gillar du oss
Oolong och Pu-Erh
Naturella oolongteer

Da Hong Pao
(EKO) – 230 kr/hg
Da Hong Pao – Kinas mest mytomspunna oolongte – kommer från Wuyi-bergen i Fujianprovinsen. Enligt en gammal legend blev den sjuka modern till en kejsare under Mingdynastin botad genom att dricka just detta te, varpå kejsaren lät svepa röda tygstycken kring tebuskarna för att visa sin uppskattning (Da Hong Pao betyder just "stor röd mantel"). Smaken är mjuk och fruktig med toner av sandelträ och honung. Ett fantastiskt te och ett måste för alla oolongälskare. Ekologiskt certifierat.

NYHET!
Dongfang Meiren – 139 kr/hg
Dongfang Meiren – även kallat ”Oriental Beauty” – är ursprungligen ett taiwanesiskt oolongte. Denna variant odlas dock i Kinas Yunnanprovins på ca 1100 meters höjd, under överinseende av taiwanesiska experter. Det här är ett kraftigt oxiderat oolongte med söt, något brödig och lätt fruktig smak utan någon bitterhet. (Spännande fakta: På teplantagen återfinns också en typ av cikador, som gärna äter av teplantornas blad. Detta stimulerar produktionen av vissa ämnen i teplantorna och påbörjar även oxidationen av bladen – två faktorer som bägge har stor betydelse för det färdiga teets smak.)

Formosa Dark Pearl – 170 kr/hg
"Dark Pearl" är ett mörkt oolongte som odlas i Tai Tung-regionen i östra Taiwan. I ett klimat med gott om både regn och solsken skapas idealiska förutsättningar för odlingen av detta fantastiska te! Bladen både plockas och bearbetas för hand till sin slutliga pärlliknande form. Den bärnstensfärgade koppens aromatiska dofter påminner om tropisk frukt, vilket även präglar smaken.
(Tips: Det här teet lämpar sig också fantastiskt bra för kallbryggning! Lägg ca 15 gram te i en tillbringare och häll på 1 liter vatten. Ställ in i kylen över natten. Sila av, och teet är klart!)

Formosa Tung Ting – 120 kr/hg
”Jade” Oolong, som detta te också kallas, är en Taiwanesisk klassiker som bara odlas i bergsregionen Nantou. Teet genomgår en mycket lätt oxidation, varefter det rullas hårt för hand till små knyten. De oliv- och jadeskimrande bladen producerar en gyllenfärgad dryck med blommiga, fruktiga smaktoner som nästan drar åt persika.

NYHET!
Korea Jeju Gu-Reum (EKO) – 190 kr/hg
Koreanskt oolongte, odlat på ön Jeju och skördat under maj månad. Bladen kommer från den japanska kultivaren Yabukita, och produktionsprocessen avslutas med klassisk kinesisk torrostning. Resultatet är ett medeloxiderat (60%) te med svartbruna, vridna blad som ger en skimrande kopparfärgad dryck vid bryggning. Smaken bjuder på livlig friskhet, mineraltoner och en mjukt rostad avslutning som dröjer sig kvar.
Smaksatta oolongteer

NYHET!
Mandarin Spice (EKO) – 69 kr/hg
Fyllig, mjuk och välbalanserad blandning, baserad på medeloxiderat oolongte och smaksatt med bl.a. mandarinolja, kanelbitar och karamell. Innehåller oolongte, kanelbitar, äppelbitar, nyponskal, apelsinskal, naturlig karamellarom, nejlika, mandarinolja, rosenblad och ringblomsblad.

Maple Walnut
– 60 kr/hg
Ett blommigt oolongte med smak av lönnsirap och valnötter. Innehåller oolongte, valnötter, knäckbitar, mandel och smakämnen.

Milky Oolong – 135 kr/hg
Detta mycket speciella oolongte produceras nästan uteslutande för hand i Kinas fujian-provins. De nyplockade, fuktiga bladen hettas upp över mjölkånga vilket stoppar oxidationen samtidigt som det ger teet en len och krämig, mjölkaktig ton. (Produktionsprocessen gör att teet innehåller laktos.)

NYHET!
Päron & choklad (EKO) – 99 kr/hg
En lätt och blommig blandning – baserad på två sorters oolong och ett grönt te – som smaksatts med friska toner av päron och en hint av choklad. Innehåller kinesiskt oolongte, kinesiskt senchate, dadlar (dadlar, rismjöl), kakaonibs, naturligt smakämne (päron) och kakaoextrakt. (Samtliga ingredienser utom smakämnet är ekologiska.)

Pu-Erh

Pu-Erh (Shu) (EKO) – 65 kr/hg
En ekologisk variant av detta klassiska lagrade te från Kinas Yunnan-provins. Färgen är mörkt rödbrun och smaken kraftig med en kryddig jordighet.

Pu-Erh Mini Tuo Cha (Shu) – 120 kr/hg
Svart, ”snabblagrat” Pu-Erh (Shu) från Yunnanprovinsen. Smaken är fyllig och mjuk med en lätt jordig ton. Teet är sammanpressat till små ”fingerborgar” à 4-5 gram.

Pu-Erh Mini Tuo Cha (Sheng)
– 120 kr/hg
Grönt Pu-Erh (Sheng) från Yunnanprovinsen. Smaken är lättare jämfört med de ”snabblagrade” svarta Pu-Erh-varianterna, men mustigare än vanligt grönt te. Teet är sammanpressat till små ”fingerborgar” à 4-5 gram.

NYHET!
Pu-Erh Lime & mynta (EKO) – 65 kr/hg
Mustigt pu-erh, naturligt smaksatt med lime och mynta. En både frisk och fyllig komposition som dessutom bjuder på balanserad sötma från lakritsrot samt gröna kaffebönor (!) för en extra liten kick. Innehåller Pu-Erh-te, gröna kaffebönor, citronskal, lakritsrot, grönmynta, kanelbitar, limeolja, solrosblad och pepparmintolja. (Samtliga ingredienser är ekologiskt certifierade.)

Nantou Ming Jian Four Seasons – 139 kr/hg
Lättoxiderat (10-15%) oolongte från området Ming Jian i Taiwans Nantouprovins. ”Four Seasons” är inte bara namnet på den specifika teplantan utan refererar också till teets fyra möjliga skördeperioder. Just denna sort är en utmärkt representant för den eftertraktade vårskörden i maj, med blommigt komplex och välbalanserade karaktär.

Nantou Ming Jian Hong Shui
– 149 kr/hg
Medeloxiderat (30-40%) oolongte från området Ming Jian i Taiwans Nantouprovins. Bladmaterialet kommer från den kända ”Four Seasons”-plantan, men jämfört med ovanstående ”Four Seasons Oolong” ger den högre oxideringsgraden och längre rostningstiden en sötare, djupare smak med fruktigare toner.

Nepal Oolong
(EKO) – 139 kr/hg
Det här teet kommer från tegården Jun Chiyabari, som också odlar våra fina, svarta ”Himalayan Black”-teer. Här växer tebuskarna på 1600-1800 meters höjd och just detta te skördas under perioden maj-juli. Den färdiga produkten består av bruna blad med gott om silverskimrande toppskott. Drycken är guldgul/honungsfärgad och smaken fyllig, med såväl rostade som fruktiga toner.

Sticky Rice Oolong (EKO) – 199 kr/hg
Mycket udda (och gott!) oolongte från Thailand med krämig smak som faktiskt påminner om kokt ”klibbris”! Teblandningen består av 90% oolongte (Jin Xuan) och 10% av den lokala växten Nuo Mi Chiang (bot. Strobilanthes Nivea Craib), vilken ger teet dess risliknande smak. Båda ingredienserna kommer från bergsregionen Chiang Rai i norra Thailand. Enligt traditionen oxideras först teet i åtta timmar, varefter örten tillsätts och blandningen får oxidera i ytterligare 16 timmar. Innehåller 100% ekologiska ingredienser.

Tie Guan Yin (EKO) – 125 kr/hg
Ekologiskt ljust och lättrostat oolongte från Fujian-provinsen i Kina. Teet skördas i det sydliga Anxi-området från tebuskar som vuxit sig stora i det subtropiska klimatet. Doften är söt och bärig, medan smaken är blommig och fyllig.

Vietnam Tung Ting – 120 kr/hg
I södra Vietnams Lam Dong-provins, runt staden Bao Loc, produceras fantastiska oolongteer enligt uråldriga taiwanesiska metoder. De nyplockade tebladen sprids först ut på tygstycken för att torka i solen. Därefter rullas de i bambukorgar för att påbörja oxidationen. När önskad oxidationsgrad har uppnåtts genomgår teet sin slutliga torkning i låg temperatur. Ett blommigt och sött te, som är något lättare i tonen än vår taiwanesiska variant.

NYHET!
Qilan (EKO) – 99 kr/hg
Qilan – även känt som ”Rare Orchid” – är ett mörkt/väloxiderat oolongte från Wuyi-bergen på gränsen mellan Fujian- och Jiangxiprovinsen i Kina. Teets mörkbruna, vridna blad ger en bärnstensfärgad kopp och smaken är mjuk med nötiga, rostade toner och fin sötma.